En uns mesos, l’equip de Cos ens mudem a un nou local. Allà volem habilitar-hi una sala específica per atendre les necessitats de les famílies i grups amb els quals treballem. Un espai pensat per a què les persones participants a les teràpies s’hi sentin còmodes. Pensat per oferir a les professionals una major perspectiva d’allò que s’esdevé a la sessió. Pensat per desenvolupar de la millor manera l'àrea d'investigació i per possibilitar la participació de persones en formació en teràpia sistèmica i grupanàlisi.
En l’habilitació d’aquesta sala tindrem la mirada posada en les persones que hi participen i en les professionals que les acompanyen. Així doncs, l’establiment de la infraestructura necessària revertirà en el benestar de les persones participants, permetrà una major òptica professional, facilitarà l'anàlisi de les sessions i potenciarà la creació de coneixement i la formació de terapeutes.
La sala tindrà un ambient acollidor per tal que les persones participants a la teràpia s'hi puguin sentir còmodes. Un mirall unidireccional permetrà a l'equip professional, investigador i formatiu fer el seguiment de la sessió i, alhora, un equip de gravació de so i imatge captarà tota la sessió sense que les persones participants se sentin intervingudes o monitoritzades (evidentment, sempre amb el seu consentiment). D'aquesta manera, es podrà recollir informació de les sessions de forma no invasiva i senzilla. Les dades així recollides serviran de base empírica per a la creació de coneixement que ha de permetre articular científicament el saber que es desprèn de la nostra pràctica diària. A més de la investigació, la sala també possibilitarà la formació d’estudiants, futures i futurs terapeutes en grupanàlisi i teràpia sistèmica.
Main features and goals of the crowdfunding campaign
A Cos hem crescut i ens canviem de local. Al nou espai volem habilitar-hi la consulta de piscologia amb un mirall unidireccional, un element que permet:
- incorporar la figura del co-terapeuta en la teràpia;
- aprofundir en el contingut i desenvolupament de la sessió;
- incorporar persones externes al procés, com a observadores o en procés de formació;
- recollir dades objectives per a generar investigació.
A més de les teràpies individuals i familiars, aquest espai físic acollirà les teràpies grupals de diferents matrius que fem a Cos. Dins de les teràpies de grup n’hi ha dos que són gratuïtes per a les persones participants i que rebran finançament en la segona ronda del Matchfunding:
- LA CAPSA: en la nostra pràctica quotidiana, ens hem trobat amb les conseqüències dels abusos sexuals en la infància. D'aquí en va sorgir la necessitat d'engegar un grup terapèutic multifamiliar per a dones que van patir abusos en la infància. Aquest grup, amb trobades setmanals, va engegar el mes d'octubre de 2017 i busca ser un espai de transformació de la vivència i de resiliència. El grup s'emmarca dins el projecte Obrim la capsa, que ha de possibilitar que les vivències d’aquestes persones es converteixin en una eina en format app de prevenció per a futurs abusos sexuals en la infància.
- EL REFUGI: és un grup terapèutic dirigit a persones voluntàries en l’ajuda a refugiats i refugiades que vulguin treballar els conflictes personals que apareixen al voltant d’aquesta experiència transformadora. El grup permet compartir l’experiència viscuda sobre el terreny i l’impacte que ha tingut sobre la persona així com el canvi que ha suposat en l’entorn i la xarxa de relacions. Aquest grup es va iniciar el passat mes d'octubre i, després d'un parèntesi, tornarà a engegar el proper octubre de 2018.
Objectius
- Habilitar l'espai òptim pel desenvolupament de la teràpia, garantint tant la confortabilitat i confiança de les persones participants, com les eines per a l'anàlisi a les terapeutes i persones en formació.
- Promoure la investigació en teràpia sistèmica i grupanàlisi, creant la infraestructura necessària per a desenvolupar-la en les millors condicions.
- Afavorir la formació en teràpia sistèmica i grupanàlisi, oferint tots els recursos tècnics a estudiants en pràctiques (sobretot del Màster general sanitari, algunes alumnes del qual ja hem començat a acollir).
Why this is important
Des de Cos desenvolupem un treball integratiu que parteix de la col·laboració entre diferents disciplines i enfocaments mèdics i terapèutics. Entenem la persona com un tot i quan l’acompanyem en el seu procés de salut ho fem de manera integral, contemplant-la i donant-li suport en la seva vessant corporal, però també psíquica i emocional. En la nostra pràctica clínica veiem que la teràpia sistèmica i el grupanàlisi són eines potents que generen canvis en les persones. Tenim el compromís de continuar avançant en la investigació per tal de corroborar la correspondència i interrelació entre el cos i la ment, i sabem, per la nostra pràctica diària que sovint el cos manifesta allò que la ment no pot explicar. L’observació de la teràpia sistèmica i del grupanàlisi ha de permetre continuar posant llum en aquest tema i generar i compartir coneixement.
D’altra banda, per a exercir la psicologia clínica cal cursar el Màster general sanitari que exigeix la realització de pràctiques professionals. Trobar el centre on fer aquestes pràctiques sovint es converteix en un problema per a les terapeutes en formació, ja que hi ha un dèficit de places ofertes. A Cos estem acollint ja alumnes en pràctiques d’aquest màster, però amb una sala específicament pensada per a grups volem dotar-nos de l’equipament tècnic òptim per oferir unes pràctiques que estiguin a l’alçada de la demanda no només de l’alumnat sinó també dels seus futurs llocs de treball i per tant, dels i les pacients.
Grups beneficiaris
- Les persones usuàries de la teràpia familiar sistèmica a Cos: la utilització del mirall unidireccional i la gravació de les sessions que realitzem permetrà a les professionals aprofundir en la història familiar, les relacions i el procés terapèutic
- Les professionals de la teràpia sistèmica i de grupanàlisi: podran continuar oferint un servei acurat i professionalitzat, ara amb la incorporació d’un co-terapeuta que podrà observar l’entrevista des de fora, sense participar del sistema.
- Les estudiants en pràctiques o en formació: les entrevistes videograbades i el mirall unidireccional possibilitaran l'observació i participació en els processos diagnòstics i terapèutics.
- El món de la psicologia sistèmica i grupanàlisi: aquest espai i les possibilitats tècniques que oferirà permetrà desenvolupar la investigació en aquesta àrea i continuar avançant en la seva disciplina.
Team and experience
Cos és una cooperativa nascuda el 2011, formada per un equip de 26 professionals i terapeutes i amb una base social d’uns tres-cents nuclis familiars. A Cos posem les cures i les persones al centre del projecte. D’això se’n deriva que siguem cooperativa i el fet mateix de com hem construït el nostre model socio-econòmic, que ens permet treballar colze a colze amb les persones i entre les terapeutes de Cos, amb responsabilitat i compromís. Volem transformar i contribuir al debat del model de salut, posant damunt de la taula qüestions entorn a com s'administra la salut des de l'àmbit públic i com es pot gestionar i afrontar des de models cooperatius i no privatitzadors. No volem contraposar-nos al model públic de sanitat sinó enfortir-lo i repensar-lo per tal d'obrir mires i caminar cap a una transformació social real.
El projecte promou la medicina integrativa i té tres pilars:
- l’atenció directa a la salut de les persones, a través de les visites de les diferents terapeutes.
- la formació i la promoció de l’autogestió de la salut, mitjançant tallers, cursos, grups de criança i grups terapèutics, entre d’altres.
- el servei per a empreses, amb formacions específiques i acompanyament de la salut de les persones que hi treballen.
L'equip de teràpia sistèmica de Cos està format per professionals d'acreditada trajectòria i d’àmplia experiència en TFS i grupanàlisi.