L’Espora es comença a gestar a una reunió d’entitats i cooperatives organitzada per La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de L’Hospitalet. Allà ens adonem que diverses entitats ens trobem buscant un espai en un barri massificat i mancat d’espais comunitaris.
Convençudes que la unió fa la força, decidim agrupar-nos per buscar juntes i engegar L’Espora.
Durant el confinament, acompanyades per La Col·lectiva, comencem a bastir el projecte comú i se suma, com a dinamitzadora, la XESLH (Xarxa d’Economia Social i Solidària de l’Hospitalet de Llobregat) per fer néixer CultiuCoop, un projecte de suport al teixit cooperatiu i social del municipi amb l’objectiu de créixer i acollir noves propostes i activitats.
Així neix L’Espora, un espai comunitari obert al barri i a la ciutat, sorgit de la cooperació de diferents entitats sense ànim de lucre de L'Hospitalet, unides per la voluntat de transformació social i les ganes de treballar plegades per oferir alternatives culturals, socials i econòmiques als barris.
A L’Espora hi conviurem l’Espai Llavors (llibreria cooperativa), Ekonomikon (cooperativa especialitzada en gestió comptable, assessorament financer i suport organitzatiu) i Mujeres Unidas Entre Tierras (associació creada per a defensar els drets de les treballadores de la llar migrants, en procés de conversió a cooperativa). Aviat esperem acollir nous projectes de la ciutat!
Per fer possible el primer viver cooperatiu de L’Hospitalet necessitem la vostra ajuda per adequar el local i poder començar la nostra activitat.
En un barri dens i amb pocs espais disponibles, ha estat tot un repte trobar el lloc adient i ens cal la vostra col·laboració per fer de l'Espora un lloc acollidor i adequat pels diferents usos que volem donar-hi.
El local té dues sales grans i un pati. A la primera sala trobareu la Llibreria Llavors, a la segona hi haurà espai de cotreball per a la resta de cooperatives i una sala polivalent on organitzarem presentacions, xerrades i tallers. A més, compartirem un pati que esperem omplir de vida i activitats ben aviat!
Malgrat farem personalment totes les millores que puguem (pintura, trasllat i muntatge del mobiliari, petites reparacions), ens cal modificar la distribució de l’espai i fer canvis en la instal·lació elèctrica, l’objectiu mínim de la campanya servirà per fer aquests canvis imprescindibles per obrir l’espai.
Si aconseguim el mínim (€ 9.862), el recaptat fins a arribar a l’òptim, servirà per moblar l’espai, instal·lar la climatització, comprar un projector i equip de vídeo per poder retransmetre activitats, millorar i donar vida al pati comú i desenvolupar una web per fer difusió del projecte.
En cas que se superi l’import òptim, els excedents es destinaran a la Xarxa de Suport del barri que tan bona feina està fent repartint menjar i productes bàsics a famílies del barri que ho necessiten.
Donada la situació actual i intentant obrir al més aviat possible i donar servei davant un possible nou confinament, hem demanat un crèdit a Coop57 per cobrir les despeses urgents, crèdit que esperem eixugar amb aquesta campanya per garantir la viabilitat del projecte en moments tan complicats.
A L'Espora volem:
Crear una xarxa de connexió i suport intercooperatiu per impulsar l'economia social al barri.
Fomentar l'esperit crític i oferir alternatives al sistema mitjançant llibres, activitats culturals i socials i tallers per a totes les edats.
Impulsar l'economia social a la ciutat oferint un espai assequible a cooperatives que comencen i que no necessitin una gran infraestructura, acompanyant-nos entre totes per bastir projectes sostenibles i transformadors.
Crear un espai comunitari integrat al barri per promoure la solidaritat veïnal i la cohesió social.
Esdevenir un node d'agitació política, social i cultural de referència al barri de Collblanc, L'Hospitalet i el seu entorn.
Ekonomikon és una cooperativa sense ànim de lucre que col·loca l’economia al servei de les persones. Enfront dels temps actuals, Ekonomikon ofereix solucions senzilles, eines tecnològiques i un acompanyament proper en comptabilitat, finances, fiscalitat i suport organitzatiu. El nostre objectiu és impulsar el comerç de proximitat i l'economia social.
El mateix nom de Ekonomikon es una fusió entre els termes de la l'Antiga Atenes oikos (casa) i nomos (hàbits comunitaris). Mostrant que l'arrelament territorial i la vida de tota ciutat es consolida amb la intercooperació entre llars i projectes dins de la comunitat. Per això, focalitzem la nostra activitat en assegurar la viabilitat econòmica d’altres projectes: garantitzant uns comptes clars, una fiscalitat adequada, una negociació beneficiosa dels lloguers de locals i una governança productiva.
Ekonomikon és més que una gestoria. Son companys de trajecte, sempre disponibles per resoldre dubtes, concentrats en la prosperitat i consolidació de les iniciatives que assessoren. Perquè fem comunitat, som Ekonomikon.
Espai Llavors és una cooperativa integral (de treball i de consumidores i usuàries) sense ànim de lucre i d’iniciativa social que vol oferir un espai cultural integrat al barri.
Llavors vol ser un espai obert al barri i a la ciutat amb una comunitat forta al darrere. Per aquest motiu apostem per bastir aliances amb altres cooperatives i entitats del barri i volem teixir una xarxa de sòcies que enriqueixin el projecte i el gaudeixin amb nosaltres.
Volem una llibreria diversa, amb un fons ampli en llibre crític i de ciències socials, on la urgència editorial no s'emporti per davant la importància d'un fons ben pensat. Volem mostrar propostes més minoritàries, donant espai i veu a editorials independents.
Prioritzem la relació directa amb les editorials (prescindint en la mesura del possible d’intermediaris), garantint la visibilitat de les editorials independents i seguint el model de l'espai Contrabandos, de qui agafem el relleu.
Ens interessen la Història, la política, els moviments socials, l'ecologia, el feminisme, l’educació, l'antiracisme… I volem apropar propostes que ens ajudin a pensar un sistema millor i més centrat en les persones.
A més, volem ser la vostra llibreria de barri, podreu trobar novetats editorials i un fons de literatura amb els nostres (i els vostres!) llibres preferits.
Llavors vol ser un espai on s’escoltin més veus que les hegemòniques, per això potenciarem els llibres escrits per autores, busquem propostes de pensament més enllà de l’eurocentrisme, tindrem un fons LGTBIQ+ i una secció de lectura fàcil i llibres adaptats.
Malgrat començar en temps complicats per les reunions, volem ser un punt de trobada, un espai ple d’activitats, tallers, cursos i xerrades. Tenim un munt d’idees que esperem poder portar a terme aviat i estarem més que encantades d’escoltar les vostres propostes per omplir l’agenda!
Als barris del nord de L'Hospitalet fan falta espais per a la cultura, l'intercanvi i la coneixença entre veïnes, volem fer de Llavors un espai dinàmic, on donar cabuda a les propostes de la comunitat i les seves sòcies.
Pensem que l'espai serà un èxit si totes ens el fem nostre, volem construir un projecte sostenible, que respongui a les necessitats de totes, és per això que demanem la vostra col·laboració.
Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET) és una associació sense ànim de lucre composta per dones migrants de diferents nacionalitats, treballadores de la llar i les cures.
El nostre objectiu és acollir i acompanyar en els diferents processos que comporta la vida migrant i apoderar-nos per reclamar els drets que se'ns neguen.
El col·lectiu neix des de la necessitat de crear a Catalunya un espai de trobada, reflexió i lluita contra totes les violències que patim pel fet de ser dones i ser migrants.
Els nostres objectius són:
-Dignificar la feina de cures i de la llar mitjançant campanyes, propostes i teixint xarxes amb altres col·lectius.
-Visibilitzar les lluites de les treballadores de cures i de la llar: dret a la prestació d’atur, ratificació del conveni 189 de la OIT, accés a les cotitzacions reals a la seguretat social i compliment de drets com les vacances, hores de descans, sous, etc.
-Visibilitzar les lluites com a migrants: derogació de la llei d’estrangeria, fi de les violències masclistes institucionals.
-Recolzar la lluita feminista i contra la violència masclista.
A més de les activitats d’incidència política i la creació de xarxes de suport mutu, realitzem les següents formacions i assessories per a les treballadores del sector:
-Formació per la prova d’integració obligatòria per adquirir la targeta de residència (català, drets laborals, ciutadania i cultura catalana).
-Formacions sobre cures bàsiques i cures al final de la vida.
-Suport psicològic.
-Informació sobre tràmits administratius (empadronament, targeta sanitària, habitatge, etc.)
-Assessorament i derivació en tràmits d’estrangeria, laborals i legals.
Actualment, ens trobem en procés de constituir una cooperativa de treball per dignificar les condicions laborals de les treballadores de cures i de la llar.