La puput és un projecte d’educació viva ubicat en una masia del Moianès. Està autogestionat per famílies i educadores que conviuen amb el propòsit que els infants que l’habiten siguin acompanyats per desplegar-se, a través de les seves necessitats autèntiques, sota una mirada respectuosa i amorosa.
Fa dos anys es va plantar la llavor i aquesta ha anat germinant i nodrint-se amb cura, gràcies a totes les mans que l’han sostingut. Ara, l’espai ens ha quedat petit i vol créixer per poder acollir noves famílies i així atendre els interessos i necessitats del grup de petits i de mitjans, que transiten diferents etapes del desenvolupament. T’hi sumes?

· BASES DE LA PUPUT
La funció i essència de La puput és oferir experiències i vivències mitjançant entorns i ambients preparats que permetin aprofundir als nens i a les nenes en els seus interessos i experiències de contacte amb la vida. Per tal que experimentin, provin, assagin, manipulin, dubtin i comprenguin com funciona el món que els envolta.
La puput no es fidel a una única pedagogia, la clau està en la mirada cap als infants que l’habiten, en descobrir el que els mou i els que els fa vibrar de dins cap a fora. A partir d’uns espais preparats elles i ells senten la llibertat de dirigir els seus aprenentatges. Ja sigui a través de l’experimentació amb materials, a través de propostes impulsades per les acompanyants, de l’escolta i l’exploració, a partir de
tallers, d’experiències en contacte directe amb la natura... a través del joc. Entenent que el JOC és el gran mecanisme d’aprenentatge i descobriment dels i les nenes.
Aquest projecte vetlla pel desplegament integral de l’individu, l’emocional, d’autonomia, el social i el del desenvolupament cognitiu i/o d'aprenentatge.

En definitiva, La puput és un projecte que aposta pel desplegament de la creativitat i per l’amor cap a la VIDA.

· D’ON SORGEIX LA NECESSITAT DEL PROJECTE?
Aquest projecte sorgeix de la necessitat d’unes quantes famílies de la zona. Famílies que buscàvem una alternativa a les propostes a les quals tenim accés, on fos present aquesta mirada que cuida. Una mirada enmarcada en l’educació viva.
Cercàvem un espai on tota la comunitat tingués cabuda i pogués cooperar per construir i cuidar l’entorn més òptim pels infants. Un lloc on les famílies no només entressin als espais, sinó que en formessin part. Quina sort poder participar en la creació del projecte per als teus fills/es!
Ens van cedir una petita part d’una masia envoltada de boscos i camps a canvi que la cuidessim i li tornéssim a donar vida. Es va fer la màgia! Amb molt esforç, amor i la confiança cega d’una educadora que va poder imaginar els espais entre la pols i la runa, La Puput va agafar forma.

Vivim en un entorn rural i teníem clar que el contacte amb la natura i totes les possibilitats que ofereix, havia de ser un dels pilars del projecte. Quina importància “tocar a terra” i arrelar-se en aquests temps que corren, oi?

· A QUI VA DIRIGIT?
La Puput va dirigit a totes aquelles persones que creuen que una altra educació, per una millor societat, és possible. A persones que es volen sumar al canvi, que confien en el desplegament intern dels infants i estan disposades a seguir aprenent, creixent i nodrint-se de les experiències del camí compartit en comunitat. Un projecte enfocat a tota persona sensible a la transformació educativa, a famílies, a agents locals d'acció social, a inversors, a organitzacions i empreses, ... que senten que hi ha una altra manera d'educar i de viure, més lenta, més amorosa, amb coherencia i sentit, més afí a la nostra natura. La puput és una aposta per un món més amorós i respectuós.
El projecte acull a infants des dels 3 fins als 12 anys i vetlla pels seus interessos i necessitats, oferint espais relaxats i preparats perquè es donin els processos naturals d’aprenentatge.

La idea principal de La Puput és no ser un projecte elitista i volem que sigui el més accessible possible a totes aquelles famílies que comparteixen els nostres principis i que estan disposades a invertir part de la seva energia i amor en aquest, tenint present les possibilitats i limitacions de cadascú.
Nosaltres creiem que un canvi és possible. Volem aportar el nostre granet de sorra en aquesta societat i, com molts altres projectes que estan aflorant, ser un motor d’inspiració i esperança en aquest món que demana a crits que s’escoltin les veus dels més autèntics: els infants.

EQUIP IMPULSOR / MOTOR
La puput és una llavor de només dos anys de vida, la qual va arrelant i agafant impuls. El motor que sosté el projecte és el sistema-comunitat que l’habita. Aquest organisme viu està format pels grups de pertinença dels infants (petits i mitjans), l’equip pedagògic, les famílies i la relació de comunicació i confiança que s’estableix entre tot aquest sistema.
La participació de les famílies a La puput és fonamental pel projecte, són qui el sostenen en molts aspectes, no només l’econòmic.
Les famílies tenim el nostre lloc i ho vivim així. Formem part de La puput, som La puput. Construïm i reparem, escoltem demandes i compartim processos i inquietuds/pors amb les altres famílies i les educadores. Alhora entrem en l’activitat que es viu a l’interior a
través del nostre acompanyament. Aquesta experiència és molt rica per als infants de forma individual, per al grup de pertinença, per a les educadores i per a les famílies. Compartim sabers, tenim diferents formes de transmetre i participem i dirigim tallers. Ens organitzem a través de comissions i ens impliquem i construïm plegats des del lloc que ocupem. Val a dir que és intens, que hi ha una gran entrega i una exposició molt gran en aquesta experiència de transformació on tothom aprèn i pren consciència, més que mai, que l'aprenentatge és per tota la vida. Tota aquesta energia invertida sempre compensa.

Les educadores, compromeses, sentim la confiança absoluta i agraïment de les famílies. Acompanyem als infants des de l'amor i el respecte, tenint en compte les seves necessitats autèntiques. Sentim que establim un vincle sòlid i confortable amb ells, perquè confiem, sense posar expectatives ni forçar processos. Permetre la seva autonomia, validar les seves emocions, donar-los-hi l'espai i lloc que es mereixen... tot això fa brollar relacions càlides i autèntiques.

Acompanyem els infants des de tots els seus prismes, en moments on assoleixen un repte, moments de frustració, moments on connecten amb alguna acció, material o procés i en moments on la nostra presència i justa distància és l’ingredient necessari perquè es desenvolupin i juguin sabent que estan segurs i en sintonia amb l’espai que els acull. Els oferim materials i espais preparats perquè puguin desplegar-se segons els seus impulsos interns, de dins cap a fora.

Acompanyar és un repte diari i una gratificació gegant quan es respecta l’essència dels infants i es percep el seu entusiasme cap a la vida.
Tota la comunitat fem trobades mensuals, obertes i preparades entre l’equip i les famílies segons les necessitats del moment. Hi ha una implicació i compromís entre tots i totes. A La Puput es percep un caliu entre la comunitat, un caliu autèntic, des del cor.

El projecte pedagògic està coordinat per la Marta i l'Anna, amb el suport de la Iraila (mare del projecte i mestra de primària) i la Carlota (mare del projecte i fundadora de Ninyacolorita).
De nena, la Marta acostumava a demanar cavallets i material de dibuix als Reis Mags. A més, recorda gran part de la seva infància envoltada de natura en una masia del Gironès, on passava hores inventant històries amb la seva germana i cosins els caps de setmana. Les seves passions la van dur a estudiar Gràfica Publicitària a La Llotja de Barcelona, cursant l'últim any a Saint-Luc École supérieure des arts (Bèlgica) amb una beca de mobilitat Erasmus. Aquesta vivència la va portar a inquietar-se molt més per descobrir món i viatjar. A la tornada, va començar a treballar amb infants, on el seu interès per temes pedagògics va anar in crescendo fins a decidir-se estudiar Educació infantil a la Universitat de Lleida. El tercer any de carrera va gaudir d'una altra beca de mobilitat, aquesta vegada per cursar pedagogia a Mèxic, país on va carregar la motxilla d'experiències amb persones tant de poblacions urbanes com de comunitats indígenes. Arran de seguir treballant amb infants i graduar-se en Educació infantil, va continuar indagant altres maneres d'acompanyar la infància que ressonaven més amb ella. Així que va emprendre un camí el qual poques persones deixen enrere una vegada el comencen; l'educació viva, respectuosa i conscient, perquè les criatures puguin desplegar-se de manera integral i ser acompanyades des de l'amor.
La seva trajectòria educativa ha anat acompanyada de la mà de mestres de l'Escola El Martinet i de guies del Instituto Montessori de Desarrollo educativo "Casa de niñ@s (3-6)" a Mèxic, així com de formacions entorn l'educació viva per SENDA amb l'Astrid Ruiz de Congrès d'Indians, pel CAIEV amb el Jordi Mateu i de mirada Pikleriana i Waldorf amb la Sonia Kliass. També està formada en escola bosc per Bosque Escuela amb el Philip i la Jara i pel Forest del Montseny amb part de l'equip de la Vicky Mateu.

Recentment s'ha incorporat a La Puput l'Anna Martí Borràs, que és artterapeuta, acompanyant de projectes d'educació lliure i formant-se en Psicologia. Esta vinculada al món de l'educació viva i ha participat en diferents espais de la XELL, des del 2011.
El 2015 va cofundar Aupa, una escoleta d'educació lliure a Barcelona, en la qual
va aprendre molt de la gestió integral d'un projecte, de la necessitat d'establir estructures
clares que permetessin a famílies, educadors i infants poder trobar el seu lloc amb benestar.
Des de llavors compagina l'acompanyament a la infància amb l'atenció terapèutica en la etapa perinatal i l'assessorament a famílies.
Treballar amb persones implica estar en un procés constant d'aprenentatge, de reflexió i autoconeixement. Per això, any rere any, les educadores dediquen temps a continuar formant-se, entenent que en educació sovint l'eina principal és una mateixa. I d'aquesta manera, juntament amb les famílies, es continua construint La puput. Un projecte on cadascú pot aportar des del seu lloc, torbant allò comú i compartit que ens uneix per poder acompanyar el desenvolupament cognitiu i emocional de les criatures.