A Tamaia engeguem un nou grup d'escriptura terapèutica i creativa per a dones que pateixen maltractament.
L’any 2004 un grup de dones de Tamaia va proposar fer un taller d’escriptura per denunciar sense paliatius la violència masclista a que havien estat sotmeses i per obrir noves finestres a la llum i a la confiança. Les animava la necessitat d’una revisió profunda sobre la pròpia vida, els patrons mentals, el sentit de l’amor i de la família i un llarg etcètera. Fruit d'aquest primer taller vam editar, junt amb Icària Editorial, el llibre 'Ni príncipes ni perdices. Set històries de dones que diuen prou', que recull els textos de totes les dones del grup.
Enguany a Tamaia volem ampliar l’experiència amb un nou grup i amb noves idees, oferint a les dones que pateixen una situació de violència una eina més per nodrir els seus processos de recuperació. El taller d’escriptura de Tamaia resulta terapèutic en dos sentits:
- pel fet de ser grupal i basar-se en el compartir i el suport mutu,
- pel fet d’usar una eina creativa, l’escriptura, per expressar, vehicular, organitzar i prendre consciència de les emocions i experiències viscudes.
Volem donar veu i generar un crit col.lectiu de totes aquelles dones a qui considerem HEROIES*. La seva i la nostra heroïcitat rau en perdre la por, trencar amb la vergonya i el silenci, reconèixer que necessitem ajut, confrontar-nos amb nosaltres mateixes, mostrar-nos vulnerables, sostenir-nos econòmicament i emocional, desenmascarar la violència i denunciar-la amb convicció.
I fer-ho juntes forma part del nostre tarannà. No volem fer-ho soles.
“Poc a poc vas obrint la teva bossa, recelosa. D’ella surten un dia unes fotos antigues que comparteixes. Un altre dia intercanvies impressions d’intimitat, sentiments ofegats, sense por al rebuig. I pas a pas vas recuperant la persona que vas deixar enrere: tu mateixa”.
(Brétema, cita extreta del llibre ‘Ni príncipes ni perdices’)
- (Quan diem HEROIES no és un error tipogràfic: evitem intencionadament la paraula ‘heroïnes’ perquè sembla un diminutiu del masculí)
Main features and goals of the crowdfunding campaign
Com a mitjana, una dona necessita entre un i cinc anys per recuperar-se dels efectes de la violència masclista. Una singularitat del projecte de Tamaia és l’atenció de llarga durada per així garantir l’acompanyament que cadascuna requereixi. Aquest acompanyament es duu a terme a través de múltiples eines enfocades en la recuperació del dany sofert, la potenciació de les pròpies capacitats i la prevenció de la transmissió generacional de la violència. Aquestes eines són:
- L’atenció telefònica especialitzada
- El seguiment terapèutic individual
- L’orientació en l’exercici de la marentalitat
- La creació d’espais grupals de suport psicosocial
El taller que necessitem finançar serà un d’aquests espais grupals i es desenvoluparà durant el 2018 en un plaç de sis mesos, amb la facilitació d’una dona especialitzada en escriptura terapèutica i una dona terapeuta de l’equip de Tamaia. Cada sessió de les 12 previstes tindrà una durada de 3 hores i es realitzarà dos cops al mes.
Els nostres objectius amb aquest grup són:
- Augmentar les possibilitats de sortir d’una situació de maltractament
- Ampliar el número de dones en procés de recuperació mitjançant un nou grup
- Donar veu a dones que considerem HEROIES
- Oferir una altra eina per enfrontar la violència, de caràcter terapèutic des de dues vessants: pel que té de sanadora l’escriptura de la pròpia experiència, i pel fet de ser un taller grupal, on les dones se senten acompanyades en un espai còmode on compartir i rebre el suport d’altres dones en la mateixa situació, així com d’expertes en escriptura i de les terapeutes de Tamaia.
Un altre gran objectiu és l’edició final d’un llibre que recopil.li els textos elaborats, però això només serà possible si arribem a l’objectiu òptim del Goteo. L’edició del llibre persegueix altres objectius complementaris:
- Generar major consciència i sensibilitzar la societat envers la situació que viu una dona maltractada
- Desmitificar el fet de la violència
- Visibilitzar els processos de recuperació
- Ajudar a prevenir la violència dins la societat a través de la sensibilització i el coneixement de les realitats de les dones maltractades
- Posar a disposició d’altres dones, no participants al grup, eines per lluitar contra la seva situació.
A través del taller d’escriptura de Tamaia, en paraules de Rosa Regàs (prologuista del llibre de la primera edició del taller), “cada dona ha de capbussar-se dins la seva pròpia memòria i intentar explicar per escrit el que li va ocórrer i com, i quina va ser la seva reacció. El coneixement dels fets i de la nostra situació davant d’ells és potser una de les formes més ràpides d’iniciar el camí de la recuperació i la forma més certera de conèixer les nostres debilitats i la nostra fortalesa. I podem dir el mateix de la societat: com més sapiguem tots i totes d’aquesta horrible lacra més col.laborarem a denunciar-la i a erradicar-la”.
Els objectius concrets del Goteo es centren en cobrir els costos de:
- Coordinació del projecte
- Remuneració d’una persona experta en escriptura creativa terapèutica
- Remuneració d’una terapeuta especialitzada de Tamaia, idealment dues.
- Remuneració d'una persona encarregada del disseny i la comunicació d’aquesta campanya de Goteo, per permetre que el nostre temps de dedicació a la tasca d'acompanyament a les dones no es vegi minvat.
- Costos de l’espai i el material necessaris.
- Enviament i producció d'algunes de les recompenses, quan no puguin ser entregades en mà.
- Gestions realitzades per la plataforma Goteo: assessorament, difusió, manteniment de la plataforma, comissions bancàries, gestió de contractes i de certificats de donatiu.
En cas d’arribar a l’objectiu òptim, cobririem també despeses de:
- Remunerar a dues terapeutes especialitzades en lloc d’una.
- Ampliar la dedicació per coordinació.
- Imprimir 800 exemplars del llibre resultant del taller, en rústica amb portada a tot color i interior blanc i negre.
- Reeditar 120 exemplars de ‘Ni príncipes ni perdices’
Tots els costos estan calculats procurant dignificar la feina de les dones implicades.
Why this is important
Quants gestos de micromasclisme has patit o han patit dones del teu voltant durant el darrer mes? Et consideres una heroia de la teva vida? Consideres que la teva dona, mare, veïna, amiga és una heroia? Creus que la vulnerabilitat, la sororitat o l’empatia són les fortaleses de tota dona?
A Tamaia no només volem acompanyar i facilitar processos de recuperació, sinó donar veu a totes les HEROIES de cada dia i, a través de les seves veus, mirar de canviar la realitat, individual i social, íntima i, necessàriament, compartida, de la violència masclista.
“El maltractament i la violència de gènere, una lacra de la nostra societat que ens hauria d’esgarrifar molt més i dur-nos a col.laborar amb aquelles qui intenten paliar les seves conseqüències, no només afecta la part física i la psíquica de la persona maltractada i ultratjada, sinó que penetra molt més endins a la seva consciència i personalitat, despullant-la de tots els elements que podrien ajudar-la a fer-li front”
(Rosa Regàs al pròleg de Ni príncipes ni perdices)
Necessitem el teu suport si entens, com nosaltres, que les nostres petites heroïcitats ens fan fortes mentre estiguem juntes. Si tu ens dónes suport, nosaltres et donem suport, a tu i a milers de dones que necessiten no estar soles enfront de la violència masclista.
Team and experience
Tamaia som una cooperativa de i per a les dones. Enguany complim 25 anys donant suport a les dones que demanen ajut per sortir de l’engranatge de la violència. La seva recuperació és el nostre objectiu primordial i ho fem ajudant-les a iniciar un procés d’identificació i curació del dany acompanyant-les, de forma singular i respectuosa, mentre transiten en aquest camí de llibertat. Treballem per oferir la possibilitat real a les Dones de construir una nova vida sense violència després que hagin aconseguit incorporar la consciència de l’abús viscut. Aquest és el nostre programa prioritari: el Programa d’atenció a dones maltractades.
Paral·lelament a l’atenció terapèutica a les dones, hem desenvolupat dos programes de formació, prevenció i sensibilització per aportar el nostre coneixement en el camí de l’eradicació de la violència en el nostre context cultural:
- Programa de Prevenció i Participació Social i Comunitària
- Programa de Formació i Recerca
L’equip de Tamaia el conformem quatre sòcies cooperativistes i una dona més contractada.
A dia d’avui podem dir que Tamaia és una de les entitats referent en el procés d’empoderament de les dones a Catalunya. Fer 25 anys en aquesta tasca és també una heroïcitat perquè a moments hem hagut de sostenir l’equip i continuar treballant fins i tot sense cobrar, sense el suport de les institucions, vencent la toxicitat de la pròpia violència a prop, lidiant amb la frustració, havent de justificar-nos contínuament… el no defallir és una altra de les nostres heroïcitats.
http://tamaia.org/