Volem construir un nou espai de treball a Castelló de la Plana, situat al popular barri de Crémor, a on cooperatives, entitats, persones autònomes i el propi veïnat puguem treballar i cooperar per a desenvolupar projectes d’Economia Social i Solidària i generar alternatives al règim econòmic actual que contribuïsquen a avançar cap a la Transició Ecosocial. Volem consolidar projectes ja existents a través de la intercooperació, i també acollir i impulsar noves iniciatives, oferint-los un lloc per a treballar de manera acompanyada i en col·laboració amb altres.
En l’actualitat, disposem d’un espai de treball accessible de 150m2 que compartim quatre entitats: Transversal Coop.V, Oficina de Vida Independent de Castelló «Sole Arnau Ripollés» (Associació Bolangera), La Ravalera Teatre i Teatre de Caixó. Actualment tenim una sala de treball, un local d’assaig, un magatzem, un espai per al cafè i un bany.
Volem ampliar aquest espai amb els 136m2 del local del costat per a acollir altres grups i persones amb qui generar sinèrgies i nous projectes. Algunes d’aquestes iniciatives són: Voravia Coop.V (arquitectura) i El Telar Societat Laboral (consultoria social). A més, volem que siga un espai obert al barri i en interacció constant amb el seu veïnat i amb altres col·lectius que hi actuen.
El finançament aconseguit servirà per a condicionar el nou espai, que necessita una reforma per a poder-lo utilitzar i adequar-lo a les noves necessitats i fer-lo inclusiu i accessible.
Si aconseguim el mínim, podrem:
- Redactar el projecte i gestionar la llicència d’activitat
- Realitzar la intervenció mínima en el local per a garantir l’adequació dels espais identificats com a necessaris.
- Assegurar l’accessibilitat universal de l’espai.
Si assolim l'òptim, a més, podrem:
- Reservar una partida per a acompanyar el procés participatiu amb totes les persones i grups vinculades per a definir el disseny i el nom de l’espai
- Realitzar altres millores arquitectòniques necessàries per a garantir una millor eficiència energètica i bona climatització del local
- Realitzar un taller d’autoconstrucció i reutilització de materials, a càrrec de la cooperativa Voravia Arquitectes.
Definirem els requeriments de l’espai mitjançant un procés col·lectiu, però ara mateix tenim detectades les següents necessitats:
- Una sala oberta de co-treball (tipus coworking)
- Sala o sales de treball independents per a cooperatives i altres projectes col·lectius
- Sala de reunions per a ús puntual
- Sala diàfana polifuncional per a formacions, trobades, tallers, activitats obertes al barri, moments de socialització...
- Racó per a la xicalla
També vetllarem perquè tots els subministraments provinguen de l’ESS: energia, telefonia/internet, assegurances, serveis financers, etc.
Agraïm la donació de recompenses a:
El projecte de l'espai cooperatiu per a l'impuls de l'Economia Social i Solidària a Castelló persegueix els següents objectius:
Objectius generals
- Treballar per ampliar l’ecosistema de l’economia social i solidària de Castelló com a alternativa a l’actual model econòmic
- Contribuir a avançar cap a la Transició Ecosocial
Objectius específics
- Consolidar les iniciatives d’economia social i solidària existents, mitjançant la intercooperació i l’ajuda mútua
- Acollir i acompanyar noves iniciatives d’economia social i popular
- Acollir persones amb idees i facilitar que es troben amb altres persones o grups amb qui construir projectes conjuntament
- Oferir un espai de confluència al barri a on treballar per la Transició ecosocial
- Visibilitzar totes aquestes iniciatives i pràctiques per a guanyar en impacte social
Volem impulsar un espai de treball col·laboratiu amb vocació transformadora i comunitària. Creiem en la necessitat de generar un ecosistema d’economies democràtiques i transformadores a Castelló, que puguen representar una alternativa real a l’actual sistema econòmic, jeràrquic, insostenible, precari i injust.
Dins de les parets de l’espai volem poder trobar-nos treballadores de diverses cooperatives i d’altres entitats de l’ESS, activistes o altres persones que vulguem dotar al nostre lloc de feina amb temps per a crear, per a compartir i per a imaginar de manera col·lectiva com afrontar els reptes i les transicions que tenim per davant.
En aquest sentit, tenim detectades algunes potencialitats a Castelló:
-
Hi ha projectes cooperatius transformadors que volem conviure amb altres grups per a generar sinèrgies, compartir recursos i despeses, reforçar-nos mútuament, explorar juntes les nostres potencialitats combinades a través de la intercooperació, etc. Alguns d’aquests projectes ja compartim espai i hem pogut comprovar com el dia a dia compartit afavoreix la intercooperació i l’ajuda mútua.
-
Hi ha persones individuals que també busquen un lloc de treball a on poder compartir el seu projecte amb altres i sentir-se acompanyades. Algunes són persones joves amb inquietuds socials que retornen a Castelló després d’anys fora, no troben el seu espai i es posen en contacte amb Transversal perquè les orientem. Ens agradaria poder oferir-los un espai de treball i la possibilitat de trobar-se amb altres persones i entitats amb qui compartir i cooperar.
L’espai estarà obert, per tant, a grups però també a persones individuals, sempre que tinguen ganes de col·laborar amb altres persones i explorar les possibilitats d’associar-se en diferents graus de formalització.
D’altra banda, des d’aquest espai buscarem recursos per a poder oferir també acompanyament a les persones i grups usuàries, basat en la nostra experiència i coneixements, però també facilitant l’intercanvi entre elles o tirant mà d’altres persones i entitats externes.
Per últim, volem afavorir un espai obert i en constant interacció amb el barri, de manera que es convertisca en un lloc de trobada per a caminar cap a la transició ecosocial junt als diferents agents que actuen en Crémor, amb els quals venim teixint relacions durant els darrers anys. També pretenem que l’espai puga acollir noves propostes i iniciatives per a cobrir les seues necessitats de manera col·lectiva.
Tot i que l’espai comença a caminar com un projecte de la cooperativa Transversal, la voluntat és que acabe convertint-se en un espai de governança i gestió compartida entre tots els col·lectius i persones participants.
Darrere de la proposta estem les companyes de la cooperativa Transversal, que tenim com una de les nostres principals línies de treball el foment de l’economia social i solidària com a eina per a transformar el model econòmic i social actual i volem reforçar l’ecosistema a les comarques de Castelló.
Alguns projectes que hem dut a terme relacionats amb això han sigut les dues Mostres d’Economia Social i Solidària de les comarques de Castelló (2021 i 2022), el Fòrum d’Economia Social amb activitats formatives dirigides al personal tècnic municipal, el desenvolupament de l’aplicació Fem Lliga! per a facilitar l’intercanvi de recursos entre entitats, l’assistència tècnica a la Xarxa d’Economia Social i Solidària del País Valencià, l’impuls inicial i acompanyament a l’Oficina de Vida Independent Sole Arnau Ripollés i altres assessoraments puntuals a grups de persones amb voluntat de posar en marxa projectes d’ESS en diferents àmbits, una línia de treball que voldríem aprofundir i consolidar a través del nou espai. També hem dut a terme treballs de comunicació per a altres cooperatives, associacions i entitats de l’ESS.
D’altra banda, no entenem el nostre treball sense el component de participació i acció comunitària que sempre ens travessa. Així, hem impulsat diversos processos comunitaris i eines participatives de la mà de les administracions, de la universitat i sobretot de les associacions dels barris. En tots ells, apostem per una mirada feminista interseccional i per una consciència de la necessària transició ecosocial.
Alguns d’aquests processos han sigut l’impuls d’una Xarxa per una Transició Energètica Justa, el projecte Castelló Ciutat Cuidadora, l’elaboració participativa de plans estratègics municipals en matèries diverses com la igualtat, la salut o l’educació; diverses intervencions per a l’anàlisi inclusiu i el disseny participat de la ciutat en matèria d’urbanisme o l’exploració de pràctiques no capitalistes en el món rural.
Però Transversal no està sola, a nivell local treballem en xarxa amb altres entitats amb les que impulsem este projecte, i esperem ser-ne moltes més:
La Ravalera
La Ravalera és una companyia i productora de teatre de Castelló, que organitza la Fira de Teatre Breu de Castelló, un projecte cultural que aposta pel teatre de petit format, també conegut com microteatre, a espais no convencionals. Amb aquest objectiu, vol donar suport als creadors emergents de Castelló i els seus voltants i pretén fer arribar el teatre al públic en general, oferint peces d'una durada màxima de quinze minuts que es podran veure a espais no teatrals de Castelló. La Ravalera també fa espectacles de creació pròpia.
Oficina de Vida Independent «Sole Arnau Ripollés»
OVI Sole Arnau Ripollés és un projecte de l'Associació Bolangera (entitat sense ànim de lucre), dirigida i gestionada per persones amb diversitat funcional i necessitat d'assistència personal vinculades al Moviment de Vida Independent. Entre les nostres tasques està donar suport i acompanyament a les possibles persones beneficiàries de la figura de la persona assistent personal (AP), incentivar la cooperació, capacitació i autogestió de grups de suport mutu, formació i suport per a professionals del sector sobre la figura de l'AP sota la filosofia del Moviment per la Vida Independent, difondre l'enfocament de Drets Humans i Vida Independent com a eix vertebrador de tota acció i reflexió, promoure lleis, polítiques i recursos orientats a donar poder a la persona i potenciar la seua independència i autodeterminació.
Teatre de Caixó
Som una companyia de teatre que transformem les preguntes en espectacle i les compartim amb el públic. Estimem el teatre i creem fermament en el poder de l’art per transformar. Investiguem nous llenguatges per expressar idees i sentiments, descobrir qui som i qui podem arribar a ser, entendre el nostre temps i fer de l’escenari un laboratori on reinventar-se constantment. Apostem pel teatre en l’educació amb diferents propostes que hem sistematitzat al llarg d'aquests anys. Fem teatre per a la transformacio social: Teatre Fòrum, Teatre Imatge, Teatre Periodístic...
Voravia Coop.V.
Cooperativa formada per arquitectes enriquides de múltiples i diverses experiències laborals al voltant de l'arquitectura i boniques vivències personals, que en 2018 van decidir unir-se per continuar sumant i crear un projecte en comú ple d'il·lusió i valentia a través de la ferma convicció del poder transformador de l'arquitectura. Actuem principalment a les províncies de Castelló i València. Ens defineix la implicació en el projecte de principi a fi, treballant de manera que el client, el procés de disseny i la construcció van de la mà. Cuidem dels detalls des de la primera idea fins a l'execució final. Ens apassionen els reptes, sobretot arquitectònics i constructius que se'ns puguen plantejar.
El Telar
El Telar som una consultora en innovació social, secundem i impulsem les capacitats d'actors locals per a transformar la realitat amb impactes globals, palanquegem aliances entre la universitat, empreses, organitzacions del tercer sector i organitzacions públiques que permeten el reconeixement de recursos propis de col·lectius en desafiament social. Promovem serveis de consultoria, que potencien el poder de les xarxes comunitàries existents per a cooperar, dialogar entre si en polítiques de desenvolupament local de triple impacte. Creiem en un món en el qual cada persona reconega la seua capacitat per a innovar en xarxa i co-crear solucions socioproductives i gestionar els conflictes socioculturals, basat en el respecte a la diversitat, el suport mutu i la cura a la naturalesa, mitjançant xarxes humanes d'intel·ligència col·lectiva, que basteixen ponts entre els actors socials, el món acadèmic, les institucions públiques i la societat civil.
Col·laborem amb altres entitats locals com La Puput i, més enllà de la nostra ciutat, amb el Fòrum per la Nova Ruralitat, la Fundació Novessendes, les cooperatives del grup Tanda de València, les companyes de la Ciutat Invisible de Sants, de Mercat Social Mallorca o les diferents cooperatives de la Red de Polos Cooperativos.
Altres entitats que ens donen suport són FEVECTA i XEAS-PV de les quals formem part activa. També estem en Tornallom, un projecte de XEAS-PV que pretén facilitar el coneixment de noves iniciatives de l’ESS i alimentar el mapa de l’ESS valenciana.